Recensie Buiten Slapen

Recensie: Gilles Boeuf - Buiten slapen, De Contrabas:

Een tijdje terug, nog voor ik medewerker werd van dit fijne weblog, stuurde Chrétien mij, in zijn hoedanigheid van uitgever, Buiten slapen van Gilles Boeuf ter recensie. Doordat dingen liepen zoals ze liepen bespreek ik het bundeltje nu hier, op De Contrabas. Wie naar aanleiding van dat feit hieronder in het commentaarveld een potje wil krakelen over onafhankelijkheid en kliekvorming en zo is daartoe dan ook van harte uitgenodigd. 

Feit is dat Chrétien en ik qua poëzie (en qua andere dingen ook) nogal eens van smaak verschillen. Maar rondkijkend op de site van Uitgeverij De Contrabas moet zelfs de grootste zeur toch concluderen dat daar inmiddels een indrukwekkend fonds gepresenteerd wordt. Dat werd nog maar eens bevestigd toen de Buddingh’-prijsnominaties van 2010 bekend werden en twee van de vier bundels - en de uiteindelijke laureaat - van deze eenmansuitgever (op zich is dat niet zo bijzonder: ergens in de krochten van de meeste ‘grote’ uitgeverijen bevindt zich sec beschouwd ook vaak een eenmans poëzie-uitgever) afkomstig bleken.

Gilles Boeuf is trouwens geen nieuwkomer in de poëzie. Buiten slapen is zijn vierde bundel (bij, je ziet het patroon wel meer, tevens de vierde uitgever) en er zijn verspreide publicaties in/op tijdschriften, bloemlezingen en kalenders.

‘Buiten slapen’ is een term die daklozen gebruiken. Ze bedoelen ermee dat er voor de nacht geen onderdak geregeld kon worden. ‘Ik mocht de opvang niet meer in, dus moest ik buiten slapen.’ Op het omslag van de bundel zijn honden, een hek en een man te zien die een bewaker zou kunnen zijn. We worden als het ware buiten gehouden, zodat we ons erop voor moeten bereiden om vannacht buiten te slapen.

In een andere interpretatie zouden de man en de honden overigens ook mede-zwervers kunnen zijn. Of het is natuurlijk alleen de hond die buiten moet slapen.

Hoe dan ook, de hele bundel handelt over huizen en huiselijkheid. Honden komen er ook geregeld in voor, maar die zijn over het algemeen vriendelijk en dienen als symbool voor de trouw en de veiligheid die de gedichten in Buiten slapen steeds lijken te zoeken.

In het meest indringende gedicht van de bundel is de hond dood voor de een en inmiddels ongewenst voor de ander.

Verleden

De man in de straat zonder bomen of schaduw
de hele middag droge minuten

De harde stoppels van hooi uit de aarde 

Welk huis hij ook in gaat
liggen er oude mensen in het donker

Een vrouw zonder tanden fluistert nog
tegen haar dode hond

De man in de straat hoeft geen hond meer

Ook geen schaduw van verleden
of toekomst
 

Een huis

De man telt de stoppels in de aarde

Alles in dit gedicht is dubbelzinnig. Laten we eens met de hoofdpersoon beginnen. Hij is ‘de man in de straat’, een lelijk anglicisme dat via de politieke nieuwsmedia ons taalgebruik is binnengesijpeld en zoveel betekent als ‘de gewone man’. Maar de associatie met een dakloze is, onder andere via de titel van de bundel, ook gauw gemaakt. Een contradictie, want ‘de man in de straat’ is niet dakloos.

Dan is er de kwestie van plaats. ‘De straat zonder bomen of schaduw’? Een straat zonder bomen is (ik woon officieel in ‘de groenste stad van Europa’) een treurig, maar concreet voorstelbaar beeld. Een straat zonder schaduw is wat moeilijker. Immers, aan een straat staan huizen en huizen geven schaduw. Leidt een straat door open veld, dan hebben we het eerder over een weg. 

De derde regel geeft een aanwijzing. Ik groeide gedeeltelijk op aan de rand van een nieuwbouwwijk. Aan de andere kant van onze straat begon het boerenland. Als de middagzon (zo’n eeuwige zomermiddag. Met ‘de hele middag droge minuten’?) recht boven de weilanden stond baadde de hele huizenrij, zonder schaduw, zogezegd, in het licht. Maar dan nog waren er de dunne schaduwen van lantaarnpalen en die van de man in de straat zelf.

Het bevredigt mij niet. De eerste drie regels blijven mysterieus.

Dan wordt het macaber. De man gaat huizen binnen en er liggen ‘oude mensen in het donker’. Een ‘vrouw zonder tanden’ heeft nog slechts haar dode hond tot gezelschap. Hier is iets, een hele generatie mensen (de generatie van de man?), uitgeroeid. Er is de suggestie van geweld (ouderdom is niet de enige manier om je tanden of je hond te verliezen) dat natuurlijk ook het geweld van de tijd kan zijn.

De man keert het allemaal de rug toe. Hij hoeft geen hond meer en dat donker waar die oude mensen in liggen, de schaduw van het verleden, daar heeft hij ook geen behoefte aan.

Uiteindelijk lees ik ‘Verleden’ het meest als het verhaal van een man die voor zijn gevoel aan het einde van zijn leven is gekomen. Hij gaat geen relaties meer aan, hij ziet geen toekomst meer. Hij ‘hoeft geen hond meer’, het beest zou hem tenslotte maar overleven en alleen achterblijven. Ook het verleden zou hij het liefst laten voor wat het was, maar daar staat, hoe zeer hij het ook in het rijtje van dingen die hij niet meer hoeft probeert op te nemen, het huis dat pontificaal het parallellisme tussen het begin en het eind van het gedicht doorbreekt en symbool is voor verloren geborgenheid en mooie herinneringen.

Het malen over het verleden (het tellen van de stoppels op de gerooide akker) gaat dus door.

Maar als ik het gedicht nog een keer lees kan ik vast weer een andere laag ontdekken. Dat ga ik nu dus even doen.

Gedicht voor Gedichtendag 2013


De eerste muziek

Een mens ligt op je en in je

Je weet niet of je het zelf bent of
een vreemde, niet heel anders

Als muziek die je neuriet

De eerste muziek die je hoorde
was op een plein in de stad

De melodie kwam op door herhaling

Ben je alleen op straat, hoor je
de orgelmuziek uit de Kloosterkerk

Alles komt van ver en van dichtbij

Een mens draait zich om,
vervaagt of jij bent het

Een losse toon

Mariahoeve Binnen, Mariahoeve Buiten


De gedichten en foto's die ik voor het project Mariahoeve Binnen, Mariahoeve Buiten heb gemaakt zijn gepubliceerd! Het project is georganiseerd door Huis van Gedichten, Den Haag. Klik voor vergroting van deze opvouwbare Z-card.

Presentatie 'Buiten slapen'


Zondag 30 september presenteerde uitgeverij De Contrabas mijn nieuwe dichtbundel in kunstenaarspand AB4. De opkomst was groot, het weer prachtig-we konden buiten eten-de optredens van Edwin Fagel en Ruth van Rossum zeer dierbaar. Dank!

Woordenrijk!



 
Iedere dinsdag van 21 tot 22 uur is het programma Woordenrijk bij Den Haag FM 92.0. Ook online te beluisteren via de website: denhaagfm.com Het programma gaat alleen maar over poëzie (natuurlijk afgewisseld met muziek) en wordt gemaakt door het Haags Dichtersgilde. Vaste presentator en organisator is Harry Zevenbergen, eens in de maand ben ik co-presentator. 
 
Vanavond lees ik '20 september 1945' van Nâzim Hikmet, een gedicht over hoe woorden met ons verbonden zijn.

Dichtersgilde in Gemeentemuseum

Fabulous Fifties

Dit najaar herleven de jaren vijftig in het Gemeentemuseum Den Haag! Vintage videoclips, picknicken, suikerspinnen en popcorn.

Laat je omtoveren tot jaren 50 stijlicoon en bekijk de sneak preview van de spectaculaire tentoonstelling 'Fabulous Fifties – Fabulous Fashion'.

In de American diner draait de jukebox jouw favoriete muziek, eet je hamburgers en drink je samen een milkshake.

Het Haags Dichtersgilde zet dichtkunst in voor freestyle rondleidingen en DJ collectief Black Stripe zorgt voor de beste muziek om op te twisten en te shaken.

Om het af te maken bezorgt toneelgroep De Appel je kippenvel met hun zeer succesvolle Herakles.

Loop ook binnen bij het Mauritshuis! Nu ruim 100 topstukken van het Mauritshuis te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Zaterdag 1 september van 20.00 tot 01.30 uur

In de kamer


De man alleen staalt zijn lichaam
in het donker

In de restruimte van de vuilnis
Gewichten tillen het lichaam naar
aanwezigheid

Waar zijn hond slaapt is hetzelfde verlangen,
zucht naar aarde
Zonder verplaatsing in de kamer staan

Kamers waar post gestapeld mag rusten
en de bakelieten telefoon
naast het draadloze exemplaar

De bestiering is uit handen gevallen
Medicijnen, horloges, alle trofeeën
blijven bedekt in huis

Er is geen vooruitgang, het bed
blijft hetzelfde bed met hetzelfde
laken

Een sigaret roken
De man alleen heeft seconden en
seconden en seconden tegenover
zijn nieuwe, platte tv

In het donker glimmen hondenogen
en ooit of nu alvast

Alles wordt bedekt onder centimeters stof


Voor Carel Goossen

Geboren 30 juli 1935, Den Haag
Overleden 6 augustus, Den Haag

Buiten slapen

September 2012 verschijnt mijn nieuwe dichtbundel "Buiten slapen" bij uitgeverij De Contrabas. De presentatie zal plaatsvinden in kunstenaarspand AB4. Nadere informatie volgt.

Blijven

De mannen kwamen terug,
het dorp had niet op hen gewacht, de
heuvels niet, het gras was koud

De vrouw van de slager in een steeg,
verborgen lachend, stond alleen

Een schaal met water droeg ik
naar het plein en waste de
botten van het schaap

Een kind sloeg met een stok
de braamstruiken opzij

Voor ieder was een huis, een veld,
een graf

Voor ieder die vertok

Het bot hield ik stevig vast,
was blijven staan

Woordenrijk again



Iedere dinsdag van 21 tot 22 uur is het programma Woordenrijk bij Den Haag FM 92.0. Ook online te beluisteren via de website: denhaagfm.com Het programma gaat alleen maar over poëzie (natuurlijk afgewisseld met muziek) en wordt gemaakt door het Haags Dichtersgilde. Vaste presentator en organisator is Harry Zevenbergen, eens in de maand ben ik co-presentator. 

Vanavond lees ik ' But these things also' van Edward Thomas (1878-1917), een gedicht over de lente.

Op tournee!

Diann van Faassen en ik fietsten met groepen festival bezoekers door Den Haag. We lepelden historische feiten op, vermengd met Haagse verhalen en droegen natuurlijk poëzie voor. De bezoekers werden netjes afgeleverd bij de musea waar ze concerten konden bijwonen. We deden ook een hofje aan zeer verborgen in de Parkstraat. Wie eveneens een fietstour wil: http://www.totzo.org

Woordenrijk 2


Iedere dinsdag van 21 tot 22 uur is het programma Woordenrijk bij Den Haag FM 92.0. Ook online te beluisteren via de website: denhaagfm.com Het programma gaat alleen maar over poëzie (natuurlijk afgewisseld met muziek) en wordt gemaakt door het Haags Dichtersgilde. Vaste presentator en organisator is Harry Zevenbergen, eens in de maand ben ik co-presentator. 

Vanavond draag ik (in het Nederlands) Cesare Pavese voor: ' De dood zal komen en jouw ogen hebben-'

Boedapest 2

Klik op foto voor vergroting! Ik hoop in september de stad weer te bezoeken...

Blijven

Het ene huis is niet het andere huis,
de tijd drukt alles tegen elkaar
Waar je woonde, je ging al op weg

Iedereen woonde tot het eind,
het einde van de tocht,
vandaag begint ook hier
een bedevaart

En was een tocht zonder laatste woorden
voor de 14.000 die hier woonden
in de Joodse wijk

Laag naast laag blijft ergens staan
en duwt je neer,

waar blijft het laatste, echte blijven?

In Spinoza ontmoet je een gids
en je ziet een 'hoe' en je groeit
in de stad en loopt door

Zelfs een oase geeft je hoop
Hier kan ik zijn! Hier kan ik blijven!
Het hofje in de Schilderswijk

In de Boekhorststraat laten ze los,
de zware lagen, ze zingen voor je

Ze zingen je bijna uit elkaar

Ze zingen voor het goud dat je verkoopt,
voor kapsalon safari, het erotisch warenhuis
en de bar die je kopen kunt, inlichtingen bij Justitie

Je zingt mee met de explosie
en even laat je jezelf los en weet:
dit is waar

en zonder einde kom je weer bij HOOP



gedicht bij de opening van "Eén Schilderij",
een wandeling door de voormalig Joodse wijk van Den Haag,
eindigend in creatief warenhuis HOOP



Aanstekelijke levenslust



Mevrouw Hilly Paulusma, portretfoto en interview gemaakt voor het blad Kerk in Den Haag. Ze is 88 en heeft meer energie dan ik!

woonwagencentrum



Vandaag fotografeerde ik in woonwagencentrum Molenhof te Rijswijk en ontdekte ik dat daar de bekende Basily familie woont die vele zigeuner muzikanten heeft voortgebracht! Zie: www.basily.nl